S kokosem, kakaem a rozinkama, voňavé po skořici a vanilce. Výborné na cesty, výlety a dobrodružné výpravy! Příprava je jednoduchá a třeba my, co si topíme v kamnech, na ně nepotřebujeme ani sušičku – sušili jsme v teple na poličkách u stropu.
A co na ně potřebujem?
~ světlou pohanku (500 gramů)
~ sušené datle (200 – 250 gramů)
~ strouhaný kokos (1 hrnek)
~ rozinky
~ skořici
~ vanilku
~ nepražené kakao
Postup:
Pohanku si předem naklíčíme. Já ji klíčím tak, že ji zaliju vlažnou vodou, přikryju pokličkou a dám přes noc do lednice. Ráno vodu sleju (teda spíše sliz, který pohanka vytvoří) a zaleju novou čistou vodou a zase do lednice – do večera by měla být naklíčená.
Datle si předem (aspoň na 6 -8 hodin) namočíme. Pak slejeme vodu a rozmixujeme je tyčovým mixérem na datlovou pastu.
Ve větší míse smícháme naklíčenou pohanku a datlovou pastu.
Pak vmícháme kokos, rozinky (tak dvě hrsti), tři špetky skořice, dvě špetky vanilky a jednu dvě polévkové lžíce kakaa, podle toho, jak chceme mít sušenky hnědé a kakaové.
Čajovou lžičkou nebo rukou tvarujeme malé placičky na plech (na pečící papír) a sušíme přes noc a den pěkně v teplíčku. Kdo má sušičku, může dát do sušičky.
A zdravé mlsání je hotové!
TIP: lze si s tím různě hrát – jednou dávám víc kakaa, ať jsou sušenky „čokoládové“, jindy víc kokosu, někdy přidám jednu dvě lžíce kokosového oleje, někdy místo rozinek předem namočené a na malé kousky pokrájené sušené švestičky… 😉
Komentáře